Sepetim

GELENEKSEL JAPON EVLERİNİ YAKINDAN TANIYALIM

4.01.2021

Geleneksel Japon evleri, Japon kültürünün ve tarihinin çok önemli bir parçasıdır. Hem iç hem de dış mekân olarak barındırdığı özellikleri ile farklı mimari yapıya sahiptirler. Günümüzde eski Japon evlerinin bazı özellikleri yeni yapılan modern evlere de dâhil edilerek geleneksel yapı bir ölçüde de korunmaktadır.

Eski Japon evleri tahta, kâğıt, kil ve pirinç samanı gibi tamamen doğal malzemelerden yapılmakta idi. Tasarımlarında, mahremiyetin korunması, doğal ışığın kullanılması yanında doğa ile uyum içerisinde olunması ön plandadır.

Japon mimarisi, görkemli çatıları olan ahşap evlerden oluşmuştur. Adalar ülkesi olarak bilinen Japonya, minimalist ve sadeliği kapsayan mimari özelliklere sahiptir. Yapılarında öncelik, kullanılan mazlemelerdir. Hemen hemen her yapısında belirli özellikleri tema alarak tasarlanmıştır. Mekanların, kullanıcıya huzur vermesi Japon mimarisinin asıl hedeflerindendir. Evler hinoki türü ahşaptan oluşur ve çatılar kiaki ağacı sazlarından yapılmıştır. Yaşadıkları iklim ile bağlantılı olarak, çatı eğimleri fazladır.

Japon evleri, kentlerde veya kırsal ortamlarda olsun, küçük ve birbirine yakın inşa edilir. Yine de konumu ya da boyutu ne olursa olsun, geleneksel Japon konut tasarım özelliklerini barındırırlar. Bu özellikler, doğal ışık, ve dışarı karşı olan mahremiyet unsurlarıdır.

 

  1. Dış giriş kapıları

    Japonya’da konut alanlarında kaldırımların olmamasından ötürü, kamu veya özel alan arasındaki ayrım binaların giriş kapılarından başlar.

    Bu çatılı kapı duvarların arkasına gizlenmiş evi sokaktan ayırıyor. Eski kiraz ağacı da duvarların arkasında ne kadar etkileyici bir bahçenin olabileceği konusunda ipuçları veriyor bize.

  1. Duvar çitler

    Komşu evlerden gizlilik ve mahremiyet evin etrafındaki duvarlarla sağlanır. Beton bloklar duvarlar için en çok kullanılan malzemedir. Bazı büyük evler duvar üstünde ahşap çitler kullanır.

  1. Geniş saçaklı kiremitli çatılar

    Japonya yağmurlu bir ülke olduğu için, çatılar büyük miktarlarda su boşaltmak için tasarlanmıştır. Saçakla, yağmur yağdığında kapılar açılsa dahi yağmur suyunu evden uzakta tutmaya yardımcı oluyorlar.

  1. Optimum gün ışığı

Japon evleri, gün boyunca sürekli güneş ışığından faydalanabilmek için, ana odaları güneye bakar. Manzarası genelde dağlar, su veya bahçeleri olacak şekilde ayarlanır. Doğal ışık Japonya’da bir insan hakkı olarak kabul edilir.

  1. Yükseltilmiş girişler

    Dışarısı ve içerisi arasında ayakkabı ve ev terliklerini değiştirmek için yükseklik bulunur. Ayakkabı dolapları ve dekoratif sanatsal malzemelerde bu alanlarda bulunur.

  1. Dış koridorlar

    Odalar arası geçişin yanı sıra engawa olarak bilinen bu koridorlar içeriyi dışarıya bağlayan geçiş noktalarıdır. Sıcak havalarda veranda olarak işlev görür.

  1. Sürgülü kapılar

    Tüm geleneksl Japon evlerinde çıtalı sürgülü kapılar bulunur. Mahremiyeti sağladığı gibi aynı zamanda evin havalanmasında büyük kolaylık sağlıyor.

  1. Ahşaba bağlılığı

Japon evlerinde kullanılan ahşap kesinlikle boyalı olmaz. Tüm ağaç gövdeleri çatı kirişleri olarak kullanılır.

  1. Yer döşeme

    Tatami döşeme olarak adlandırılır. Bir çeşit çim türünden yapılır. Kışın serin ve yazın da sıcak tutar. Bu hasır örgüler pahalıdır fakat evde ayakkabıyla gezilmediği için yıllarca kullanılır.

  1. Çok amaçlı odalar

Japonların geleneksel yatakları, gün içerisinde katlanıp dolaplara kaldırılabildiği için, tek geniş bir oda aynı zamanda oturma odası olarakta kullanılabilir.

  1. Geleneksel banyo

Geçmişte, birçok Japon hamamları kullanmak zorunda kalırdı, yalnızca zengin olanlar evlerinde kendi banyolarına sahip olabiliyorlardı. Hamamlar hala kullanılıyor fakat tüm evlerde geleneksel Japon banyosu bulmak mümkün artık.

  1. İç ve dış mekan arasındaki geçişler.

Açık havaya erişim için kolayca açılan sürgülü kapılar Japon tasarımı için çok önemlidir. Bu estetik dünyanın bir çok yerinde modernist mimarları etkilemiştir. Bu fotoğrafta bahçeyle evi yalnızca saçak altındaki taş geçit döşeme ayırır.

 

Test

Form Gönderimi

Tamam